El Regadiu Històric de l’Horta de València cerca suports per a convertir-se en SIPAM

Un any després que València fóra nomenada Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i es reconeguera a nivell global la seua importància com a ciutat agroecològica i resilient, fa un pas al capdavant i presenta la seua candidatura per a formar part del Patrimoni Agrícola Mundial. El sistema de regadiu històric de l’Horta de València és el que pretén entrar en la llista de Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM), que elabora l’Organització de Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).

L’alcalde de València, Joan Ribó, junt amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i acompanyat de la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, i d’altres membres de l’equip de govern, participa en la presentació de la candidatura de “El regadiu històric a l’Horta de València” a ser nomenada per la FAO com a SIPAM (Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial). Saló de Cristall. Ajuntament, 1a planta.El alcalde de Valencia, Joan Ribó, junto con el presidente de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta de la Diputación de Valencia, María José Amigó, y acompañado de la concejala de Agricultura, Horta y Pueblos de Valencia, Consol Castillo, y otros miembros del equipo de gobierno, participa en la presentación de la candidatura de “el regadío histórico a la Huerta de Valencia” a ser nombrada por la FAO como SIPAM (Sistema Importante del Patrimonio Agrícola Mundial). Salón de Cristal. Ayuntamiento, 1ª planta.

La ciudad de València quiere resaltar el valor vivo, en evolución y de estrecha relación con su territorio que tienen sus sistemas agrícolas. La Huerta de València es un espacio único en el cual descubrimos cómo la agricultura va de la mano de la tradición y de la sostenibilidad. Sistemas como el Regadío Histórico destacan por su gestión de los recursos naturales desde unos criterios ambientales de conservación que se sostentan gracias a la experiencia atesorada y en evolución de los profesionales del sector.

La ciutat de València vol ressaltar el valor viu, en evolució i d’estreta relació amb el seu territori que tenen els seus sistemes agrícoles. L’Horta de València és un espai únic en el qual descobrim com l’agricultura va de la mà de la tradició i de la sostenibilitat. Sistemes com el Regadiu Històric destaquen per la seua gestió dels recursos naturals des d’uns criteris ambientals de conservació que es sustenten gràcies a l’experiència atresorada i en evolució dels professionals del sector.

La humanitat necessita protegir aquests models d’agricultura que suposen la convivència pacífica entre elements naturals i la producció, donant l’oportunitat de donar exemple com a sistemes resilients, més sostenibles, diversos, adaptats a l’entorn i socialment justs. Tant la riquesa com l’amplitud del coneixement i de les experiències en el maneig i l’ús de recursos de la naturalesa són elements d’importància mundial amb un valor en augment que necessiten ser preservats alhora que evolucionar per a subsistir.

És important entendre el que suposaria per al Regadiu Històric de l’Horta de València ser SIPAM. Que entrara a formar part de la llista de Sistemes del Patrimoni Agrícola Mundial ajudaria a promoure la comprensió, la presa de consciència i el reconeixement nacional i internacional, ajudant a salvaguardar els béns i serveis socials, culturals, econòmics i ambientals que el nostre sistema agrícola valencià proveeix.

Si el Regadiu Històric de l’Horta de València fóra finalment seleccionat passaria a ser el tercer SIPAM en el nostre país, juntament amb les salines de la vall salada d’Aranya al País Basc i la producció de raïm de moscatell de la comarca de Axarquía a Andalusia i el cinquè localitzat a Europa.

Consol castillo a la presentació de la Candidatura de l'Horta de València a SIPAMConsol Castillo, regidora d’Agricultura Horta i Pobles, a la presentació de la Candidatura de l’Horta de València a SIPAM