Línies d’actuació

7. Pesca.
DIFONDRE LES ARTS I TRADICIONS PESQUERES LOCALS I LA GASTRONOMIA AUTÒCTONA ASSOCIADA.

ESTAT

Pendent Preparació En marxa

La Pesca

La Pesca ha suposat sempre una activitat molt arrelada a la identitat valenciana, tant és així que la ciutat de València és un dels pocs municipis on hi ha quatre organitzacions professionals lligades a la mar o a la pesca:

-Agrupació de Clotxiners del Port de València i Sagunt

-Confraria de pescadors del Port de València

-Comunitat de pescadors del Palmar

-Confraria d’angulers del Perellonet

Estes dos últimes a més desenvolupen la seua activitat en aigües continentals (l’Albufera). En tota Europa només hi ha un altre cas en França on es practique la pesca professional en aigua continental.

Moltes de les pràctiques pesqueres que es duen a terme a les aigües de la ciutat tenen un origen mil·lenari i per tant un valor cultural que s’ha de conservar.

Els pescadors del Port són descendents d’aquells que practicaven al Cabanyal la pesca del Bou, una activitat que comptava amb un patrimoni com ‘La Fábrica de hielo’, la Casa dels Bous i l’antiga llotja de pescadors, que hui ha sigut substituïda per l’edifici Veles e Vents.

A banda del patrimoni, la pesca a la nostra ciutat té un valor històric, gastronòmic i de cultura popular que està perdent-se.

Des de la Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles s’està duent a terme un treball d’investigació per a posar en valor i divulgar aspectes culturals, mediambientals i econòmics de la pesca a la ciutat, que es traslladaran a una sèrie d’accions al llarg del 2018: taules redones, accions públiques amb els pescadors, apropar al carrer a les confraries i afavorir l’accés a la informació sobre la pesca a la nostra ciutat a través de campanyes informatives.

 

Els productes de la mar i l’Albufera

Agrupació de Clotxiners: Entre el Port de València i el de Sagunt hi ha 22 vivers per al cultiu d’este mol·lusc tan arrelat a la nostra cultura. 6 famílies generen una economia per a 50 treballadors amb un baix impacte ambiental. En el 2017 s’han produït al voltant de 800 tones d’este mol·lusc valencià.

Comunitat de Pescadors del Palmar: Són 400 socis dels quals 55 es dediquen professionalment a la pesca artesanal i els altres de manera eventual. En estos moments estan treballant en la revalorització del producte per a trobar nous clients i guanyar força negociadora. Estan produint llisa marinada, anguila seca…El mercat italià valora molt la tenca i la llisa de la nostra Albufera.

Confraria d’angulers del Perellonet: Com que l’angula està en vies d’extinció mantenen sobre tot certa activitat lúdica, capturen molt poca angula que la venen en subhasta però bàsicament col·laboren amb la Conselleria donant el 30% per a la cria de l’angula i poder deixar-la després en llibertat a l’Albufera. Mantenen l’activitat per tradició, es tracta d’una pesca molt artesanal, molt lligada als cicles de la lluna, les corrents, el vent…Una tradició que es transmet de generació en generació però que té molt poc rèdit econòmic.

Confraria de pescadors del Port de València: En l’actualitat pertanyen a esta confraria 70 pescadors, per a una flota de 15 embarcacions. Fa cent anys hi havia 150 dedicades a la pesca a la nostra costa. Tot i que Espanya és el segon país consumidor de peix d’Europa, només per darrere de Portugal, el pesquer és un sector en recessió des de fa anys. En estos moments s’està col·laborant amb les administracions competents per a valoritzar la marca ‘Peix de llotja’.

Tota aquesta riquesa cultural, medi ambiental i identitària necessita ser donada a conèixer i dignificada, i per eixa raó el Pla d’Acció de l’Activitat Agrària conté, com no podia ser menys, una línia d’actuació enfocada en la pesca al municipi i pobles de València.

Visionar Vídeo