Línies d’actuació

4. Promoció de l’Activitat Agrària Responsable.
CONTROL BIOLÒGIC DE PLAGUES.
  • Posada en marxa d'estudis i actuacions per al control biològic de plagues (rates penades - rapinyaires nocturns, etc.)
  • Campanya amb l’SVO. Conveni amb la DO de la Xufa de València.

ESTAT

Pendent Preparació En marxa

Projecció a futur: Establiment d’un pla integral de reforç de la fauna auxiliar.

‘Aliades en la Nit’: Recuperació de les rates penades a l’Horta de València per al control de plagues

El projecte ‘Aliades en la Nit’ és una iniciativa agroecològica de Roncadell i Acció Ecologista-Agró que compta amb el suport econòmic de l’Ajuntament de València. El repte del projecte és fomentar la presència de rates penades en l’Horta i l’Albufera, on estos xicotets mamífers voladors actuen com a controladors naturals de les plagues de l’arròs i la xufa. Concretament dos lepidòpters: el cucat de l’arròs (Chilo suppressalis) i el cuc de la xufa (Bactra bactrana), este últim identificat i estudiat al projecte.

Es tracta d’una activitat que impulsa el reconeixement de la fauna auxiliar com a forma de transitar cap a models de gestió agrícola més respectuosos amb el medi ambient. La natura té les seues pròpies lleis i el seu propi funcionament. Moltes vegades només observant i tractant de tornar a eixa reconnexió amb la saviesa natural ens podem trobar senzilles solucions a problemes complexes.

És el cas d’este projecte que s’ha desenvolupat durant l’any 2017, amb diferents accions: un estudi inicial de les poblacions de rates penades, instal·lació de refugis a l’Horta i l’Albufera, activitats de sensibilització i identificació, i estudi de l’ecologia del cuc de la xufa. ‘Aliades en la Nit’ compta amb la col·laboració d’entitats com La Granja de Bitxos, la SECEMU (Societat Espanyola per a la Conservació i l’Estudi de les Rates Penades), Càdec, Elytra, la Denominació d’Origen Xufa de València, la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València (UPV).

Amb este projecte aconseguirem ampliar les colònies de quiròpters i afavorir el control biològic de plagues agrícoles. I així demostrar que les rates penades, a pesar de la immerescuda mala fama que tenen, són unes grans aliades per als cultius de la xufa i l’arròs, dos dels productes més emblemàtics del camp valencià.

Visionar vídeo