Línies d’actuació

3. Millora de la Rendibilitat.
CREACIÓ D’UNA MARCA DE PRODUCTE FRESC DE L’HORTA.
  • Treball de recull de varietats locals i tradicionals amb Llavors d’Ací. Etiquetatge producte de la Tira de comptar

ESTAT

Pendent Preparació En marxa

Projecció a futur: Generació d’una marca a nivell de comarca.

Observatori Local de Sostenibilitat Alimentària de Valencia ‘VOLS a València’ i l’etiqueta ApHorta

‘VOLS a València’ és l’Observatori Local de Sostenibilitat Alimentària de la ciutat, un observatori que pretén fomentar la sostenibilitat mitjançant l’alimentació de proximitat. La seua funció és atendre les necessitats alimentàries  actuals sense comprometre la capacitat de generacions futures de satisfer les seues, garantitzar l’equilibri entre creiximent econòmic i justícia social i protegir el medi ambient.

València és un cas paradigmàtic perquè conmptem amb un dels models de venda directa de productes agrícoles més antics, alhora que més importants com a canal curt d’absoluta proximitat, i no només per a la ciutat sinó a tota Espanya. És un model totalment  sostenible que es coneix com la Tira de Comptar. La Tira consistix en la venda directa per part de l’agricultor i l’agricultora als comerços minoristes, be siga a una parada al mercat o a la verduleria de barri.   També arriben al consumidor final a les parades de venda directa dels llauradors en determinats mercats de districte.

Els productes, fruites i verdures garantides per un procés de control de les administracions provenen de xicotets agricultors de l’Horta valenciana. Són productes de temporada que garantixen la qualitat, la frescor, i sobretot, el perfecte punt de maduració, amb el menor impacte mediambiental possible.

Per a valorar esta manera de comercialització tradicional com són les Tires de Comptar, com garantia de sostenibilitat, qualitat i respecte mediambiental, ‘VOLS a València’ se centra en promoure la identificació dels productes de proximitat de l’Horta de València. I ho fa amb un nou distintiu: ‘ApHorta’. Este distintiu vol donar visibilitat a l’important paper de l’agricultor i l’agricultora i potenciar el valor del producte de proximitat als mercats municipals i el xicotet comerç.

En l’Observatori Local de Sostenibilitat Alimentària de Valencia ‘VOLS a València’ participen, actualment Mercavalència, CERAI, VSF-Justicia Alimentària, Delegació d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Regidoria d’Agricultura, Horta i Pobles; Regidoria d’Educació, Regidoria de Joventut, Regidoria de Sanitat i Promoció de la Salut, Fundació Observatori de Canvi Climàtic, UCO i ADICAE.

ApHorta

Estos organismes, entitats i regidories que conformen l’Observatori Local de Sostenibilitat Alimentària ‘VOLS a València’ s’han unit per a crear ‘ApHorta’. Una etiqueta que permetrà els usuaris identificar els productes agrícoles que provenen de la Tira de Comptar de Mercavalència, dels mercats de districte i d’altres canals de comercialització de producte alimentari de proximitat. A més, els productes aniran acompanyats d’una mercaetiqueta on s’inclouran les dades de l’agricultora o agricultor i la procedència del producte, així com dades tècniques del propi producte. La mercaetiqueta també inclou un codi QR per a que el consumidor puga visualitzar un reportatge sobre la Tira de Comptar i , en un futur, una fitxa tècnica on qui produix explicarà el valor afegit que té la fruita o verdura que s’ha adquirit.