02 Ago 2019
02 Ago 2019

Sr. Javier Riera Molla 

  • Carretera de Barcelona, 108
    46131 València
  • Telèfon d’Alcaldia: 96 185 42 05 Fax: 96.185.42.05
  • Telèfon: 650.713.845
  • Email: casasdebarcena@valencia.es

👥 Horari d’atenció: dimecres i divendres de 9:00 a 14:00 hores.
✍ Oficina de Registre: dimecres de 09:00 a 14:00 hores.
Observacions: correspon també a les alcaldies de barri de Tauladella, Mahuella, Rafalell i Vistabella

Saluda de l’Alcalde

L’alcalde de les Cases de Bàrcena, Javier Riera Mollá, SALUDA

Com a alcalde de les Cases de Bàrcena m’agradaria convidar-vos a un viatge per la València més desconeguda, una València quasi verge que, en alguns llocs fins i tot, podríem qualificar de salvatge. Una part de València que va aconseguir salvar-se de “l’època de la rajola”, un lloc on el temps i l’espai es van poder quedar en l’època daurada de l’agricultura valenciana, on podeu sentir el silenci i dur a terme una comunió amb la naturalesa…

I aquesta naturalesa, està composta per terra, aigua, foc i aire, elements que ameren i impregnen el caràcter dels nostres habitants, uns veïns amb el sentiment de ser valencians, però sense oblidar que són de poble, un poble de València.

M’agradaria convidar-vos a sentir aquests elements per la totalitat de les nostres localitats disseminades, m’acompanyeu?

Podreu sentir l’aigua a dins a la nostra platja de Rafalell. Una platja verge de més d’un quilòmetre d’extensió on la vegetació de l’únic marjal que es conserva a la zona nord de València, un paratge replet de fauna autòctona, convergeix amb l’arena daurada. La nostra és l’única platja dels pobles del nord de València, una platja quasi sense explorar, que encara que no té veïns, mostra cada dia la seua bellesa mentre espera l’arribada de nous visitants.

Hi ha una expressió que diu que, de vegades, “l’aire, el temps, es queda quiet”. Doncs açò exactament és el que passa al nostre poble de Mauella amb el temps, es va congelar. Mauella és la màxima expressió d’un poble típic de l’Horta, on se’n conserven tots els elements característics sense a penes modificacions.

Sentir el Foc d’una falla i l’olor de la crema de la xufa és possible en els nostres pobles mentre ens endinsem, en aquest viatge, fins al nucli de població més gran de la nostra diversitat de pobles, les Cases de Bàrcena. Es tracta d’un poble arrelat al costat de l’antiga carretera de Barcelona, el caràcter dels habitants del qual s’ha anat forjant amb la influència dels transeünts i visitants, però no per açò ha perdut el seu tarannà rural, ja que al nucli urbà, l’acompanyen terres cultivades i especialment cuidades.

És molt habitual veure els veïns manufacturant a les portes de casa productes de la terra, o els ormejos dels animals de tir. També és característica la típica barraca valenciana en perfecte estat de conservació on, cada any, els amants de les Falles poden gaudir dels actes més diversos que els veïns del poble preparen amb molt mirament al llarg de l’any.

I, personalment, us recomane, justament a les Cases de Bàrcena, i per la seua situació respecte de la mar, contemplar la posta de sol des de la seua típica placeta. L’aire de la mar Mediterrània, acompanyat de l’olor a terra mullada dels camps regats a la manera tradicional, i de les muntanyes de pi del Salt del Fondo, que fan que els colors i el joc dels núvols siga tot un espectacle, et deixaran un record incomparable per sempre.

Aire, foc, aigua, terra, caràcter i tradició; açò són les Cases de Bàrcena.

T’hi esperem!

Història de Les Cases de Bàrcena

Les Cases de Bárcena va nàixer al costat de la alquería coneguda en el Llibre del Repartiment com Nacarella o Macarella. Eclesiàsticament va pertànyer a la parròquia de Bonrepòs fins al segle XVIII, quan va passar a dependre de la de Foios, encara que en 1902 va passar una altra vegada a la de Bonrepòs, a la qual segueix pertanyent.

El nucli és molt poc dens i està vertebrat al llarg de l’antiga carretera de Barcelona, encara que destaca la trucada Placeta, com a centre de la població.

📅 Calendari de festes:

  • A l’octubre.

🔗Enllaços d’interès: