01 Jun 2019
01 Jun 2019

Sra. Lucía Beamud Villanueva 

  • Carrer Benidoleig, s/n
    46017 València
  • Telèfon: 96 396 33 17 Fax: 96 344 18 86
  • Telèfon: 650.713.851
  • Email: latorre@valencia.es

👥 Horari d’atenció: Tots els dies de 9:00 a 14:00 hores.
✍ Oficina de Registre: dimarts de 9:00 a 14:00 hores
★ Observacions: atén el mateix dia la pedania de Faitanar

Saluda de l’Alcaldessa

Una finestra al futur

La Torre és un poble d’una forta personalitat, que ha sabut cuidar les seues tradicions, la seua horta i patrimoni arrelat a la terra, malgrat les polítiques depredadores del territori a les que ha estat sotmesa. Però La Torre, ara més que mai, ha obert una finestra que mira al futur decidida a avançar a un pas ferm amb tota la seua gent, perquè vol rescatar el reconeixement, la comunicació, des de la responsabilitat i la cooperació per a una construcció conjunta d’allò que es desitja com a poble: viure millor, construir felicitat.

Aquesta finestra dedicada a La Torre al web de “Pobles de València” vol ser, precisament, un aparador de què som i del que fem: el nostre entorn, la nostra societat, les nostres festes. Vol ser, també, una eina de comunicació del veïnat per tal de recollir les queixes i suggeriments. I, també, un portal de transparència i informació.

Aquest web és vostre. Benvingudes i benvinguts.

Lucía Beamud i Villanueva,
Alcaldessa de La Torre

Història de La Torre

La Torre

La Torre és a la riba sud de la nova llera del riu Túria. Limita a l’oest amb l’autovia de Torrent i amb el “Poble de València” de Faitanar, amb el qual comparteix la mateixa alcaldia, i a l’est amb les línies de ferrocarril i el “Poble de València” de El Forn d’Alcedo. Al sud fita amb el municipi de Benetússer.

La història de La Torre està íntimament relacionada amb els canvis històrics de la comarca de l’Horta de València i, especialment, amb l’Horta Sud. És sabut que en l’antiguitat el llac de l’Albufera tenia una extensió superficial molt superior a l’actual. Les seues aigües i la zona lacustre arribaven pel nord fins a Russafa, i per l’est, fins a la “Via Augusta” que comunicava Roma amb la Bètica. Aquesta important via de comunicació passava de Sagunt a la ciutat de València, d’on eixia per la “Porta”, que existia junt amb el carrer Sant Vicent, i continuava fins a Xàtiva. Per aquestes dades s’ha situat la “Via Augusta” per l’actual traçat del “Camí Reial”. És ací on va nàixer La Torre; a partir d’una alqueria fortificada del S. XIV, la qual ens dóna les senyes identitàries de base agrícola d’aquest poble. Però no va ser fins al S. XVIII quan es va produir el seu primer creixement demogràfic i, en conseqüència, la propagació d’alqueries, d’on destaca el conjunt del “barri de San Jorge”.

Al segle XX començà a produir-se la industrialització de La Torre, la fàbrica de farines San José de 1910, l’edifici d’Obres Públiques a l’Avinguda Reial de Madrid o la xemeneia al Carrer Molí de Pala són construccions que es mostren lluïdores amb un “savoir faire” que han sabut conservar-se, testimonis fidels del principi de segle.

Si més bé, no va ser fins a la dècada dels seixanta quan es va produir el gran creixement demogràfic i industrial. La Torre visqué una gran expansió a base d’edificis d’entre tres i cinc altures distribuïdes en pla rectangular i promogudes, en gran part, per l’Institut Nacional de l’Habitatge, i de la industria de fàbriques com Fressek, Renault, Abengoa o Inabensa.

Faitanar

Faitanar està situat al sud del nou llit del riu Túria, i limita amb els municipis de Xirivella, Picanya, Paiporta i Alfafar, així com amb La Torre, del seu mateix districte “Pobles del Sud”. A diferència de la resta de pobles dels Poblats del Sud, a Faitanar no hi ha cap nucli de població, sinó que la totalitat d’ella es reparteix en diverses alqueries i masos dispersos d’un gran valor patrimonial. Així doncs, trobem l’Alqueria d’Aiguamolls, l’Alqueria Nova o del Patriarca, Alqueria de Xirivelleta, Alqueria de Coca, Alqueria de Rocatí o l’Alqueria de Baix, contruccions de l’horta valenciana que van des del segle XV fins al XX.

A causa d’aquesta tipología de caire dispers i disseminat Faitanar està inmers en La Torre, amb la qual comparteix alcaldia.

📅 Calendari de festes:

  • De l’1 al 3 de juliol.

🔗Enllaços d’interès: