28 Mai 2019
28 Mai 2019

Sra. Anna Dolors Batlle Marco

  • Avinguda Pinars, s/n
    46012 València
  • Telèfon: 96 183 02 95 Fax: 96.183.02.95
  • Telèfon: 650.713.848
  • Email: elsaler@valencia.es

👥 Horari d’atenció: dilluns, dimarts i dimecres de 08:30 a 14:30 hores.
✍ Oficina de Registre: dimarts de 09:00 a 14:00 hores.
✚ Horari Consulta Medicina General i Enfermeria:
Dies de visita mèdica: de dilluns a divendres de 8:00 a 15:00 h i dissabtes de 13:30 a 14 h
✚ Horari Pediatra: dimecres i divendres de 12:30 a 14 h
✚ Urgències CS Castellar: dilluns a divendres de 15:00 a 21 h
✚ Urgències CS Fuente de San Luis: 21:00 a 8:00 h de l’endemà i festius

Saluda de l’Alcaldessa

Benvinguts/des al Saler!

Et done la benvinguda a la web del Saler i et convide a fer-la teua navegant-hi, buscant informació, participant i compartint opinions. L’objectiu és que, col.laborant, entre tots, aconseguim que siga un lloc de trobada dinàmic, obert i una bona eina per interactuar entre nosaltres, conèixer-nos i apropar-nos a la nostra realitat. Ací trobaràs tota la informació sobre el poble del Saler, l’ Ajuntament, la seua història i les millors rutes i consells per descobrir-lo.

El nostre poble és acollidor, receptacle de visitants i domicili de gent oberta i viva. Un lloc on conflueixen tots els ecosistemes que configuren el nostre estimat Parc Natural de l’Albufera, un extens Poble on els carrers, la Devesa, la Marjal, el Port albuferenc, la platja, les dunes… són una prolongació de les nostres llars, un entorn que hem de salvaguardar per a tots els valencians, veïns i visitants. Aquesta responsabilitat és de tots, i la complicada tasca de mimar-lo, cuidar del benestar ciutadà i preservar la naturalesa, ha de ser el punt comú que agite el nostre esforç amb l’energia que, com a alcaldessa, no fa més que donar-me força i carregar-me d’entusiasme.

En la Web, descobriràs que El Saler compta amb dues poblacions separades per 1,5km; una anomenada La Devesa del Saler i l’altra que correspon al nucli històric que alberga el patrimoni cultural amb segles de llegat, la informació turística, etc.

Els visitants podran trobar-hi tot tipus d’establiments tant per allotjar-se com per a menjar o comprar. En ser un poble banyat per l’Albufera comptem amb un Port Albuferenc des d’on els barquers del Saler poden fer passejades en barca, així com des del mirador de la Gola del Pujol. També hi podran gaudir de rutes anomenades itineraris paisatgístics, en bicicleta i fins i tot passejades per fer en família. Tenim un entorn natural ideal per poder gaudir de bons paisatges i descobrir racons fantàstics, emmarcats en la història del nostre poble.

Els veïns trobareu en la web, tots els aspectes de govern d’aquesta Alcaldia, amb la difusió de tot allò que té a veure amb l’organització, gestions realitzades o projectes en marxa. Sempre estarà oberta per mostrar-vos la màxima transparència, per tal de ser una mà estesa a la participació ciutadana i com a eina per consultar-hi dubtes, fer queixes o suggeriments.

Si voleu conèixer-ho tot sereu molt benvinguts. Ens podeu seguir també a Facebook, Twitter i Instagram.

Esperem que aquestes millores en la nostra pàgina siguen del vostre grat i ajuda.

Salutació,
Anna Dolors
Alcaldessa del Saler

Història del Saler

Les primeres referències sobre la zona del Saler daten de l’època de Jaume I d’Aragó concretament del privilegi atorgat a Morella en 1250 pel qual el monarca es reservava per a si i la seua família els ingressos provinents de la producció de la sal, a més de regular la seua venda, circulació i preu.

Aproximadament a uns 5 km del nucli històric urbà del Poble del Saler, en el que és hui la Reserva Natural del Raco de l’Olla, es localitzaven unes salines que proveïen a la Ciutat de València. El Saler era el punt de magatzematge abans de ser traslladada a la Ciutat de València, d’ací deriva la toponímia del Saler.

Se sap, a més, que durant la conquesta de València van acampar en aquesta zona els soldats provinents de Tortosa. En record de la conquesta els mateixos soldats van erigir una creu de pedra, que es va conèixer com la Creu de la Conca.

La condició de patrimoni real va impedir fins al segle XIX l’explotació en massa de les riqueses forestals i faunístiques de la Devesa així com qualsevol tipus d’assentament estable en la zona.

No obstant açò, en el dibuix de l’Albufera que va realitzar Anton Van Der Wyngaerde en 1563 apareixen una sèrie de barraques emplaçades a la vora del llac en l’actual localització del Saler. Amb tot, la protecció de la Devesa va ser molt estricta, limitant-se i fins i tot prohibint-se la rompuda de terres així com la poda o aprofitament de les branques, que es reservaven únicament als usos de les barraques del Saler i El Palmar previ permís de l’Intendent. En 1761 ja apareix reflectit el nom del Saler en la cartografia de l’Albufera de València realitzada per Bautista Romero i en 1795 Cavanilles va descriure els seus voltants. En les reals Ordenances de Carlos III sobre l’albufera, en 1761, hi ha un apartat que fa referència als quatre ports albuferencs per on s’ha de traure la pesca, un d’ells el port del Saler. En la dècada de 1820 el nucli va passar a dependre de l’extint municipi de Ruzafa, pertanyent-li fins a l’annexió d’aquest al de València en 1877. Fins a mitjan segle XIX les aigües de l’Albufera arribaven al costat del caseriu, encara que actualment l’àrea es troba convertida en camps d’arròs regats mitjançant inundació. Existeix, no obstant açò, un canal que uneix l’antic Port amb el llac actual. En 1911 el rei Alfonso XIII cedeix a l’Ajuntament de València el llac de l’Albufera i la muntanya de la Devesa. Poc després, l’Ajuntament adquireix tots dos béns per un import d’1.062.980,40 pessetes.

A principi dels seixanta es redacta el Pla per a la urbanització de la Devesa de l’Albufera (TEVASA). A l’octubre de 1962, l’Ajuntament cedeix gratuïtament al Ministeri d’Informació i Turisme terrens de la muntanya de la Devesa per a la construcció d’un camp de golf i un Parador de Turisme. El 8 de maig de 1964 l’Ajuntament presenta el Pla d’Ordenació del Saler, després de ser aprovat pel Ministeri de l’Habitatge en 1967 s’adjudiquen les obres del projecte. La mobilització ciutadana impedeix que aquest es duga a terme íntegrament i l’Ajuntament, forçat per la gran pressió popular, paralitza les obres i reestructura el pla. En 1980 s’aprova la suspensió de llicències d’obra i es recuperen parcel·les venudes en el seu moment. Posteriorment, el 28 de juliol de 1986 es declara Parc Natural, sent anul·lada aquesta declaració pel Tribunal Suprem i concedida de nou en el Decret 71/1993 amb data 31 de maig.

📅 Calendari de festes:

  • Del 9 al 12 d’agost.