28 Mai 2019
28 Mai 2019

Sra. Raquel Romero i Soler 

  • Carrer Caudete, 15
    46012 València
  • Telèfon: 96 162 00 66 Fax: 96.162.00.66
  • Telèfon: 650.713.847
  • Email: elpalmar@valencia.es

👥 Horari d’atenció: Els dimarts, dimecres i dijous de 9:00 a 14:00 hores.
✍ Oficina de Registre: dimecres, de 9:00 a 14:00 hores.

Saluda de l’Alcaldessa de El Palmar

Benvinguts i benvingudes a l’espai web que l’Ajuntament de València dedica al nostre poble, el Palmar.

Com a l’alcaldessa del poble em complau dirigir-me a tots vostès, als meus veïns i veïnes, així com a tots el que visiten aquest web. Aquesta és una eina que permet posar a l’abast de tothom una informació operativa i funcional, i sobretot fer-nos un lloc a la xarxa i donar a conèixer el Palmar.

Som conscients de l’atractiu que ens identifica com a territori, i hem de fer gala del paratge que ens acull. El Palmar és una xicoteta illa dintre del llac de l’Albufera situat al sud de l’Horta de València a 10 kilòmetres de la ciutat, i esdevingut Parc Natural el 1986.

Tots aquests factors han fet que el nostre poble siga un lloc de visita indispensable, on es pot gaudir d’una important oferta gastronòmica i turística. Una alternativa a tenir en compte si es visita la ciutat de València i es volen degustar plats típics valencians, així com fer un passeig pel llac, contemplar la posta de sol o visitar les construccions típiques, les barraques.

Vos anime fer un tast de les nostres arrels i paratges pel quals treballem cada dia amb la finalitat de millorar i, així poder oferir, tant a visitants com a veïns, una proposta òptima i efectiva.

 

Alcaldessa del Palmar,
Raquel Romero i Soler.

Història de El Palmar

Les primeres dades que es tenen sobre l’habitatge de l’illa del Palmar es remunten a l’època musulmana, ja que al Llibre del Repartiment de Jaume I es fa la donació d’una alqueria andalusina situada al llac de l’Albufera. L’aprofitament més important del llac ha estat sempre la pesca, la qual ha marcat per diversos motius els seus habitants.

Aquest territori no era un poble habitat com el coneixem ara. La majoria de les construccions, anomenades barraques (construccions de fang, borró i canyes), les feien servir els pescadors per a guardar les eines de pesca, i per a tenir un lloc de refugi els dies de treball. Però, no eren la seua residència habitual, la qual estava a València, Catarroja o Silla. De fet, hi ha un cant que fa referència a aquest fet i diu així: “La vida del pescador també te el seu cantar, el dissabte cap a casa i el dilluns cap al Palmar”. No va ser fins a la segona meitat del segle XVIII que els pescadors i les seues famílies van començar a establir la seua residència al Palmar.

Cal fer esment d’un organisme lligat a la història de l’illa, la Comunitat de Pescadors del Palmar, que justament amb el Tribunal de les Aigües de València, ha sobreviscut al pas del temps. La comunitat es dedica de forma artesanal a l’explotació de la riquesa piscícola del llac de l’Albufera.

Tot i que l’origen d’aquesta es situa en temps de la conquesta de Jaume I, l’any 1250, realment es té noció que és anterior, de fet va ser a partir de l’existència de la comunitat que el llac es va incloure dins del patrimoni del rei. Els seus membres han mantingut les tradicions que s’han generat al llarg de més de set segles d’existència.

A partir del segle XX, els canvis es fan notoris a l’entorn verge que caracteritzava de l’illa. Per una banda, l’inici del cultiu de l’arròs a la zona de l’Albufera, i per altra, conseqüència directa de l’atractiu turístic del paratge, el desenvolupament del sector de la restauració, actualment compta amb 32 restaurants que són referent de la gastronomia valenciana, on cal destacar el plat típic, l’all i pebre (suquet d’anguiles). Aquests dos nous motors econòmics marquen un abans i un després, així com l’annexió de l’illa a València mitjançant ponts. Actualment, aquest poble que administrativament és un barri de la gran ciutat està dins dels anomenats poblats sud, i ocupa quasi 24 km quadrats i té 750 veïns censats.

En definitiva, un poble amb molta història, fidel a les seues arrels i emmarcat dins del Parc Natural de L’Albufera; un paratge amb encant i inoblidable per als que els visiten. Una oportunitat per a gaudir amb tots els sentits d’una bonica experiència i per a estar en contacte amb la natura a tan sols 20 minuts de València.

📅 Calendari de festes:

  • • Les festes patronals del Palmar són en el mes d’agost, concretament els díes 4 i 6. Se celebren en honor al Crist de la Salut. És molt significatiu la romeria en barca pel llac de l’albufera el día 4 d’agost, és l’acte més bonic i representatiu de les festes.

🔗Enllaços d’interès: