03 Ago 2019
03 Ago 2019

Sr. José Ramón Giménez

  • Plaça Moreral, 8
    46016 València
  • Telèfon: 96 390 17 47 Fax: 96.390.17.47
  • Telèfon: 650.713.843
  • Email: borboto@valencia.es

👥 Horari d’atenció: els dimarts i divendres de 9:00 a 14:00 hores.
✍ Oficina de Registre: dimarts de 09:00 a 14:00.

✚ Consultori auxiliar:
Dies de visita mèdica: dimarts i dijous de 9:00 fins a acabar.

Saluda de l’Alcalde

Borbotó és el nom d’un poble de la ciutat de València, pertany al districte dels Poblats de l’horta Nord.

L’origen del lloc de Borbotó possiblement es troba de cercar en el període de dominació àrab de les terres valencianes. Se suposa que es tractaria d’una alqueria andalusina, com podria revelar el seu nom, que segons Joan Corominas, provindria de l’àrab (Barr Ab Tur), és a dir, “Barri d’Abu Tur”.

El Rei Jaume I va conquistar València en 1238 i va donar l’alqueria de Borbotó, sota denominació llatinitzada de “Borbatur”, adquirint en el temps el títol de “Lloc”.

Després de la dissolució de l’Ordre Militar del Temple, va romandre en el Bailío de Montcada, domini de l’Ordre de Montesa, fins a l’extinció dels senyorius l’any 1811, és en aqueix moment quan es va constituir municipi independent, comptant amb una mica més de 100 cases i dues escoles a les quals acudien uns 60 alumnes.

Com a Alcalde de Borbotó, que amb molt d’orgull i plaer represente, vull donar la benvinguda a la pàgina web dels pobles de valència i donar la meua més sincera enhorabona per la seua creació ja que, ens permetrà conèixer més de prop tots els seus pobles, en aquest cas Borbotó i tot el seu encant.

Com diem molts veïns, som un poble de valència especial, quanta raó tenim!

Per això, des d’ací volem convidar a totes aquelles persones que vulguen venir a conèixer el nostre poble que arrossega una gran tradició i arrelament.

La nostra peculiaritat i gran encant és estar envoltat d’horta, on molts dels nostres veïns continuen treballant-la.

En Borbotó tenim una gran tradició de pilota valenciana, per la qual cosa comptem amb una important pedrera de jugadors, alguns d’ells campions/as a nivell Europeu. Aquesta activitat es realitza en el Trinquet de pilota que tenim als afores del poble en plena horta valenciana.

El nucli urbà és compacte, s’assentisca en l’encreuament de diversos camins comarcals i locals que creuen l’horta.

Tenim dues places principals, la Plaça de la Patrona (antiga plaça Major) on farem un alt per a realitzar una visita a la nostra Església de Santa Ana que data del segle XVII, amb tot el seu encant i riquesa i la Plaça del Moreral, en la qual també ens detindrem per a observar l’antic Ajuntament i altres peculiaritats que tanca aquesta plaça.

Celebrem les nostres festes en honor a Santa Ana el 23 de setembre, ja que, segons la tradició, el 23 d’octubre de 1699 el poble es va deslliurar d’una forta inundació per mediació de la seua patrona, que va dividir les aigües al seu pas pel lloc. La festa es va traslladar posteriorment a setembre per a coincidir amb el calendari agrícola.

Encara que arribem a gaudir de quasi dos mesos de festes, des de finals d’agost fins a mitjan octubre.

Esperant haver sigut d’interès, esperem la vostra visita al nostre xicotet però encantador poble de Borbotó.

Una salutació
José Ramón Giménez
Alcalde de Borbotó

Història

Borbotó prové d’una alquería andalusina, que va ser presa per Jaime I d’Aragó durant la conquesta de València. El rei la va donar a Guillem de Caportella en 1238, incloent els molins i forns, cosa bastant infreqüent ja que aquests solien reservar-se per a control regi. Caportella, no obstant açò, la va cedir a l’Ordre del Tremp el 12 de novembre de 1238.

Va adquirir el títol de lloc el 30 d’agost de 1258 i es va convertir al capdavant de la comanda de Borbotó. Després de la dissolució del Tremp va romandre en el Bailío de Montcada (Ordre de Montesa) fins a l’extinció dels senyorius en 1811. En aqueix moment es va constituir com a municipi independent, comptant amb una mica més de 100 cases i dues escoles a les quals acudien uns 60 alumnes.

El 12 de desembre de 1888, i per decisió dels veïns, Borbotó va passar a formar part del municipi de València.

📅 Calendari de festes:

  • Del 14 al 23 de setembre.

🔗Enllaços d’interès: