02 Jun 2019
02 Jun 2019

Sr. Francisco Puchades Rodrigo (fins al 19 de juliol de 2017)
Sr. Josep García-Melgares Sánchez (des del 20 de juliol de 2017)

👥 Horari d’atenció: De dilluns a divendres de 9:00 a 13:00 hores i de 15:00 a 20:00 hores.
✍ Oficina de Registre: Junta Municipal de Districte, carrer Senda del Secanet nº 43 baix. Horari: De dilluns a divendres de 08:30 a 14:00 hores.

Saluda de l‘Alcalde de Benimàmet i Beniferri

Des d’aquesta pàgina institucional vull saludar a tots els veïns i veïnes de Benimàmet i Beniferri, dos pobles que romanien units a través de l’horta però a causa de les carreteres que circumden les nostres poblacions, dividides, la connexió de les quals solament es pot realitzar a través de l’automòbil.

Benimàmet vivia de la seua horta i va anar a principis del segle XX, donat la proximitat a la ciutat i una major altura, es gaudia d’uns graus menys de temperatura, i com que disposava de servei de ferrocarril de via estreta fins a Paterna des de 1890, van ser molts ciutadans de la xicoteta burgesia de la ciutat, que van instal·lar ací la seua residència d’estiu. A partir d’aqueix moment va haver-hi un creixement important on, es van construir diversos cinemes, el casino, la SIOAM societat Instructiva de l’obrer Agrícola i Musical de Benimàmet i van començar les festes que encara perduren de Sant Vicent i Sant Josep.

Benimàmet és un poble d’artistes, de músics, d’escriptors, on existeixen grans organitzacions culturals, veïnals i festives. És un poble on conviuen valencians parlants amb castellans en harmonia, tots ells amb un gran sentiment de poble. Som treballadors i molt reivindicatius, és per açò, que ha sigut possible millorar el nostre entorn, aconseguint grans metes com va ser l’ambulatori, la zona esportiva amb la seua piscina, la biblioteca, els jardins en el Parc de Camales i de Panach, el soterrament de les vies del trenet i el seu parc lineal. És a partir de l’any 2016 quan està canviant de forma notable el nostre paisatge, dotant-ho de parcs i de serveis que durant molts anys hem reivindicat. Són molts els objectius marcats, que s’aconseguiran per la constància i l’obstinació de tots els veïns i veïnes.

Beniferri és poble d’artistes i treballador, donat el seu escàs terme, és difícil el seu creixement, però és un poble que disposa d’una qualitat de vida important, gràcies a la cura del seu nucli històric i de l’entorn. És un poble amant de les seues tradicions, la seua falla, la seua festa patronal és la Verge del Puig.

Com a Alcalde i veí, em sent molt honrat de representar-vos a tots, us anime a seguir treballant per a millorar el nostre entorn i amb açò nostra qualitat de vida. Als ciutadans que no sou residents, us convide al fet que vingueu a viure amb nosaltres, som un poble hospitalari i tranquil i gaudim d’un entorn i d’uns serveis que fan possible viure en pau i en harmonia.

Josep García-Melgares Sánchez
Alcalde de Benimàmet-Beniferri

Història

En època andalusina va ser una alquería extensa en terrenys, si s’ha de jutjar per la quantitat de donacions que va fer Jaime I d’Aragó quan ho va prendre al voltant de 1238. Aquestes comprenien hortes, vinyes, cases i un palau, que va passar a les mans del Bisbe de Barcelona i del que no queden restes en l’actualitat. Va passar per mans de diversos senyors, entre ells Gabriel Viçent des de 1444, Micer Gaspar Tárrega en 1610. Durant la Guerra de la Independència, van acampar en Beniferri i Benimámet els soldats d’una de les brigades dels Cossos del General Reille, que van ocupar les cases dels pobles i van transformar l’església de Beniferri en estable. Aquest últim fet va provocar que el franciscà Juan Martí, rector d’aquesta església, fora una de les primeres persones a alçar pública protesta contra Napoleó i la invasió francesa.

La seua independència, no obstant açò, va durar només fins a 1872, en què es va annexionar a València. A partir de la segona meitat del segle XX va haver-hi grans canvis urbanístics. A la fi de la dècada de 1960 es va construir l’actual autovia CV-30, que va separar en dues parts el poble. Posteriorment es van ser construint grans edificis d’una mitjana de 8 plantes en el terreny existent entre el poble i València, així com grans avingudes, amb el que en l’actualitat el casc de Beniferri apareix com un conjunt desordenat de cases dins del creixement ortogonal dels barris perifèrics de la ciutat.

📅 Calendari de festes:

  • De l’1 al 9 de juliol.

🔗Enllaços d’interès: