La Xarxa de Construcció amb Palla organitza una trobada amb professionals i experts nacionals i internacionals per posar en valor la palla com a material òptim per a l’edificació. Del 25 al 28 d’octubre es parlarà d’aquest material sostenible i d’alta eficiència mitjançant conferències, taules de debat, entrevistes i tallers participatius.

Aquest esdeveniment es desenvoluparà al Complex Esportiu-Cultural Petxina, espai facilitat per l’Ajuntament de València. Comptarà a més, amb un dia de portes obertes, amb accés lliure per a tots els públics que serà l’últim dia de les jornades, el diumenge 28.

En l’imaginari col·lectiu, les edificacions de palla s’han relacionat amb un tipus d’arquitectura de caràcter precari i feble, prova d’això és el conte dels tres porquets. No obstant la palla posseeix notables avantatges i característiques úniques. Es tracta d’un material resistent al foc que ofereix un excel·lent aïllament tèrmic i és molt més econòmic que altres materials que tinguen aquestes mateixes qualitats. I a més és un producte sostenible i eficient.

Cada vegada més, la palla s’està obrint camí com a producte ideal per a l’ús en construcció, tant en habitatges unifamiliars com en edificacions de gran alçada, tant públics com privats. Països com Suïssa o França han fet valdre aquest material sostenible i eficient utilitzant-lo per col·legis, grans edificis d’empreses i fins i tot estacions de Bombers.

Aquestes jornades intentaran aportar una visió global de la construcció amb palla. També pretenen aprofundir en els últims avenços tècnics en relació als múltiples sistemes d’edificació que s’han desenvolupat per a l’ús vegetal apte per a la construcció.

Així mateix, es tractaran temes de gran abast com podria ser la viabilitat legal de l’edificació amb palla, la innovació en tant a tècniques i sistemes constructius del material. Un altre dels temes a posar sobre la taula serà la importància de la professionalització de la construcció amb palla.

Tots aquests temes seran debatuts i tractats per grans experts com Tiziana Monterisi. Aquesta arquitecta que treballa tant en iniciatives públiques com privades és divulgadora de la promoció i difusió de l’arquitectura natural. També treballa en la creació de nous models reals d’habitatge on es puga oferir una alternativa amb materials naturals que facen de les edificacions un organisme viu.

També participarà Werner Schmidt, considerat un dels arquitectes suïssos contemporanis que més interés genera. Aquest famós professional ha guanyat una reputació internacional a causa de la creació de múltiples edificis de palla a Suïssa, Alemanya i també al sud del Tyrol.

Iñaki Urkía és un altre dels convidats a l’esdeveniment, procedent de Navarra, és un dels arquitectes bioclimàtics més conegut i prestigiós de la península. A la seua esquena porta l’experiència d’haver donat llum a més de 40 edificis ecològics, tant públics com privats, realitzats al nostre país.

Finalment, també es comptarà amb la presència de Nicolas Rabuel. És el coordinador tècnic del projecte europeu Up Straw, enginyer agrònom, tècnic d’energia renovable, enginyer de construccions sostenibles i gestió energètica, així com cap de projecte de desenvolupament del sector de la construcció amb palla a Nova Aquitània.

Un elenc complet per extreure la millor experiència de grans professionals del sector que participaran en aquest esdeveniment on tornar als orígens i fer valdre la sostenibilitat i l’eficiència de les construccions amb palla.