Línies d’actuació

3. Millora de la Rendibilitat.
SUPORT A LA XICOTETA TRANSFORMACIÓ: CREACIÓ D'OBRADORS BLANCS POLIVALENTS D'US COL·LECTIU.
  • Jornades tècniques amb el sector potencial i Salut Pública (Plataforma Sob Al PV)

ESTAT

Pendent Preparació En marxa

Treball per a la generació d’una experiència a Mercavalència.

Obradors polivalents d’ús col·lectiu

Una manera de millorar la rendibilitat de la producció agrícola és ajudar a transformar part de la collita en un producte amb valor afegit com melmelades, rebosteria, pa, iogurts, conserves, patés vegetals, etc.

La dificultat en la transformació d’aliments a xicoteta escala es que es necessiten instal·lacions que garantisquen la seguretat alimentària i que tinguen totes les ferramentes i tecnologies necessàries per a poder dur a terme diferents processos.

En molts casos esta transformació només suposa uns mesos o inclús uns dies a l’any, i per a la majoria persones que es dediquen a la xicoteta producció una inversió d’eixes característiques és inviable, al menys en els seus inicis. Ací és on entren els obradors compartits.

Què és un obrador compartit?

Són infraestructures d’àmbit local que disposen de tot el necessari per a transformar aliments i que es poden llogar puntualment per a fer diferents elaboracions.

Estos espais col·lectius permeten l’ocupació de persones, dinamitzant especialment els àmbits rurals i enfortint el teixit econòmic i social local. La seua forma pot ser molt diversa, tant pel tipus de productes a elaborar com el tipus de gestió: hi han els impulsats per administracions públiques, els co-gestionats amb  col·lectius o bé d’altres que són resultat de l’autogestió privada per part d’un grup de persones organitzades.

En Espanya l’experiència dels obradors col·lectius és recent, els més antics no tenen més de quatre anys. En llocs com França que porten una trajectòria més llarga, ja s’ha comprovat que l’experiència funciona possibilitant l’inici i consolidació d’iniciatives econòmiques.

Obrador d’ús col·lectiu a València

Amb l’impuls de l’Ajuntament s’està creant a Mercavalència un obrador col·lectiu pilot que s’obrirà al llarg del 2018. Tindrà tot el necessari per a la transformació d’aliments d’origen agrícola.

Al mateix temps, s’està confeccionant un ‘Manual Tècnic per a la implantació dels Obradors Compartits’, un document que tindrà com a objectiu orientar en quant a la normativa a aquelles persones que vullguen posar en marxa un projecte d’estes característiques i al personal tècnic de les diferents administracions.  Amb este llibre blanc dels obradors compartits es pretén estendre esta pràctica col·lectiva a altres municipis.

Transformar aliments, transformar realitats

A Desembre de 2017 es va celebrar a València la jornada per a l’impuls dels obradors compartits ‘Transformar aliments, transformar realitats’, on es va abordar el tema des de diferents perspectives: Els aspectes tècnics i sanitaris, els models de gestió i el potencial transformador que tenen els obradors compartits, especialment en clau de transició cap a sistemes més respectuosos amb tots els entorns (mediambiental, social i cultural) i més sostenibles.

Aquests tipus d’obradors, que oferixen un producte de qualitat i diferenciat, han demostrat ser una peça clau en la dinamització del sector productiu del territori: la seua força és el treball en xarxa amb les persones proveïdores i amb les consumidores, els mercats locals i el petit comerç. Fins i tot aquests espais poden esdevenir punts d’aprenentatge, formació i innovació cap a una economia cooperativa, social i solidària.